Aeroportul Internațional “Henri Coandă” din Otopeni deține un istoric interesant și o evoluție constantă, de la o bază militară de aviație germană în cel de-al II-lea Război Mondial până la inaugurarea primei piste civile din 1970 și până în prezent când este cel mai mare aeroport din țară și unul din cele mai moderne din Europa de Est.
Situat la 17 km nord de centrul Capitalei, Aeroportul Internațional “Henri Coandă” are două terminale și peste 1200 de angajați, 104 ghișee de check-in și 38 de porți de îmbarcare iar în primele 9 luni ale anului 2018 a depășit un număr de 10 milioane de pasageri care l-au tranzitat. Pe lângă aceste date generale, cel mai mare aeroport din țară deține și alte aspecte deosebit de interesante pe care probabil nu le știai.
- POT FI PARCATE 45 DE AERONAVE În incinta aeroportului, în afara aeronavelor care se află în circuitul zilnic de zbor, pot fi parcate simultan și ținute la sol pentru verificări sau alte operațiuni de rutină 45 de avioane
- PISTA POATE ATINGE 80 GRADE CELSIUS “Iarna nu-I ca vara”, a spus un constănțean celebru iar în ceea ce privește provocările cu care se confruntă personalul de întreținere al aeronavelor, acesta îi va da cu siguranță dreptate. Fiecare anotimp vine cu propriile provocări, de la neplăcerile provocate de ceață și până la degivrările din timpul iernii, trebuie luat în considerare și faptul că vara, temperatura de la suprafața pistei poate ajunge chiar și la 80 de grade celsius
- SĂPTĂMÂNAL ATERIZEAZĂ CÂTE UN AVION CU URGENȚĂ MEDICALĂ Având în vedere infrastructura aeroportului cât și faptul că se află lângă București care găzduiește cele mai multe centre medicale importante, pe Otopeni aterizează aproape săptămânal câte un avion cu urgență medicală la bord.
- UN BAGAJ DE CALĂ ESTE VERFICAT LA FIECARE 5 SECUNDE Având în vedere media cotelor de trafic de pasageri, se estimează că în incinta aeroportului este verificat un bagaj de cală la fiecare 5 secunde.
- ÎN TERMINALUL DE PLECĂRI SE AFLĂ ȘI O BISERICĂ În terminalul plecări al Aeroportului Otopeni există un loc de rugăciune, o capelă ortodoxă, singura capelă de altfel din sud-estul Europei situată în incinta unui aeroport.
- AEROPORTUL GĂZDUIEȘTE ȘI O EXPOZIȚIE PERMANENTĂ În zona de trecere dintre terminalul sosiri și cel de plecări este deschisă permanent o expoziție de artă cu tematică românească
- AEROPORTUL ARE DOUĂ PISTE PRINCIPALE DE 3,5 KM Aeroportul Internațional “Henri Coandă” are doua piste pentru decolare ;i aterizare cu o lungime de 3,5 km. Prima a fost construită între 1940 și 1970 iar cea de-a doua în 1987. Pistele sunt folosite zilnic și de avioane de transport.
- CEL MAI AGLOMERAT TRAFIC A FOST ÎN ZIUA FINALEI EUROPE LEAGUE În anul 2012, în ziua de 9 mai, Arena Națională din București a găzduit finala competiției Europa League la fotbal, disputată între echipele spaniole Atletico Madrid și Athletic Bilbao. Pentru Aeroportul Otopeni a fost cea mai aglomerată zi. Câte un avion a aterizat la fiecare 3-4 minute
- PRIMUL AVION DE PASAGERI A DECOLAT ÎN URMĂ CU 50 DE ANI În aprilie 1970 a fost dată în folosință prima pistă civilă a aeroportului, moment în care s-a consemnat și primul zbor de pasageri a unei aeronave românești.
- RICHARD NIXON A FOST PRINTRE PRIMII OASPEȚI AI AEROPORTULUI Vizita președintelui american Richard Nixon în România a avut loc cu aproape un an înaintea inaugurării oficiale a aeroportului, avionul acestuia aterizând pe noua pistă în data de 2 august 1969. Președintele american a fost întâmpinat de soții Ceaușescu în incinta aeroportului, într-un foaier pentru celebrități special realizat cu această ocazie.